top of page

bevere-Oudenaarde

Herwaardering pleintje waar generaties elkaar ontmoeten

Bevere mensen bis.jpeg

Sedert eind juni graast er ook een giraff in Oudenaarde. De wijk rond de Molenkouter/Windmolenstraat in deelgemeente Bevere behoort tot de oudste wijken van de Vlaamse Ardennen. Een deel de bewoners, woont er al sinds het prille begin. Maar minstens een even groot deel bestaat uit jonge gezinnen.

De oudere generatie had het tijdens het bezoek van de buurtbar met de nodige nostalgie over het  pleintje aan de Kringwinkel. Toen dit nog dé gezellige ontmoetingsplek was van de wijk. Nu ligt de plek er verwaarloosd bij. Incl. zwerfvuil, versleten zitbanken en troosteloos groen. Bovendien ligt het aan een sluipweg, waar het verkeer al te snel voorbij raast…

Buurtbus.jpeg
Bevere mensen.jpeg

Zowel de wat oudere als de jongere generatie – vaak gezinnen met jonge kinderen – voelt er veel voor om dit pleintje opnieuw in ere te herstellen. Dat bleek uit de post-its die Giraff kreeg van de deelnemers. Met de resultaten wil Bewegingspunt Oudenaarde en de hele buurt de stad onder druk zetten om hier werk van te maken. Van een aantal zitbanken, over een petanqueplein tot plannen voor een jaarlijks buurtfeest incl. een braderij met kringwinkelproducten…. De komende weken kunnen de buurtbewoners hun top 3 van verbetermomenten bekend maken aan de projectgroep. Zo kan de projectgroep een beeld maken van de ideale wijk voor de toekomst.

Levensgrote giraf helpt buurtbewoners anders naar hun eigen omgeving te kijken

Eind januari konden de bewoners van de witte wijk in Bevere voor de tweede keer genieten van een drankje aan de Warme Buurtbar. Tientallen ‘candle bags’ zorgen voor een haast sprookjesachtige sfeer. Minstens even in het oog springend, was de aanwezigheid van een levensgrote houten giraf midden op het pleintje aan de Kringwinkel. “We willen we mensen niet alleen gezellig samenbrengen, maar hen ook laten meedenken over hoe de schaarse vrije ruimte in hun buurt kan ingevuld worden” Klonk het bij de organisatoren van Bewegingspunt Oudenaarde. 

Trees Maebe - zelf uit de buurt - nam het initiatief: “Niemand weet beter wat onze omgeving nog wat kan opkrikken dan de bewoners zelf. Daarom hebben we in een aantal fases naar de buurt van hun dromen gepolst. Zo verzamelden we deze zomer tientallen ideeën die vaak opvallend in dezelfde richting wijzen. Daarmee konden we aan de slag.”

Verbeelden

De giraf lijkt wel het overzicht te hebben over het hele pleintje. Dat ziet er al opvallend properder uit dan deze zomer.

“Vermoedelijk het eerste resultaat van onze buurtban van voorbije zomer.” Verklaart Dina Librecht. “Maar de bewoners willen duidelijk verder gaan. Hun favoriete ideeën over de toekomst van de hele wijk hebben we kunnen verbeelden in een  fotocollage.

De aanwezigen konden die inkijken op de giraf. Populairste keuzes waren een speelpleintje, een petanqueplein en zitbanken met een picknicktafel. Of alles samen. En het zal misschien niet verbazen dat vooral die combinatie best scoorde. Een bezorgde mama vroeg wel naar wat snelheidsbeperkingen en zebrapaden rond het pleintje. En een wat meer culinair geïnteresseerde papa droomde van een vaste barbecue…”

Buurttraject

Maar met het grote enthousiasme voor een ontmoetingsplek met speeltuigen, zitbanken en petanquebanen is de kous lang niet af…

Gemeenteraadslid Mathieu Decock gaf de tip om het project kandidaat te stellen voor de drie buurttrajecten die de stad jaarlijks laat uitvoeren na een poll bij de Oudenaardisten. Dina Librecht: “Met al die informatie gaan we al zeker een dossier opmaken en overhandigen aan het stadsbestuur. Daarvoor hebben we eigenlijk al flink wat materiaal verzameld.”

“De hele buurt houden we op de hoogte via onze facebookpagina. Het is tenslotte hun project. En van zodra we nieuws krijgen van de lokale overheid, zullen we opnieuw een nieuwsbrief – met de foto’s – bussen bij alle bewoners van onze buurt. Wellicht zal de stad ook van onze mensen wel wat engagement vragen om een oogje in het zeil te houden…”

Wordt dus zeker vervolgd…

“Niemand weet beter hoe je een hele wijk kan opkrikken dan de bewoners zelf”

bottom of page