top of page

Kortrijk

Giraff Kortrijk.png

Op naar een ‘gouden buurt’ in Kortrijk

De driehoek Tuighuisstraat, Sint-Antoniusstraat en Zwevegemsestraat had enkele jaren geleden niet zo een goede reputatie en er (samen)leven was niet eenvoudig. CAW Zuid-West-Vlaanderen steekt de handen uit de mouwen op hier binnen het project ‘Zorgzame Buurten’ met tal van partners en bewoners uit de buurt iets aan te veranderen en nieuwe sociale dynamieken te ontwikkelen.

Google Maps

Een ideale situatie om ondermeer via Giraff een traject rond buurtparticipatie en buurtonwikkeling op te starten. Samen met de buurtbewoners kijken we nu samen hoe we van deze buurt een ‘gouden buurt’ kunnen maken, die groener, gezonder en socialer is.

Op een samenkomst met tal van buurtbewoners werden al heel wat ideeën gelanceerd en werd beslist om een inspraakmoment te organiseren gekoppeld aan een straatfestival waarbij de mening van de kinderen en volwassenen wordt gevraagd over de buurt en hun voorstellen of ideeën over hoe hun buurt en het speelplein er in de toekomst kan uitzien.

Op 22 april was er Giraff map-it sessie in De Gouden Buurt in Kortrijk op de 'buurtfjiste ip stroate'.

Hoe ziet jouw droombuurt van de toekomst eruit?

IMG_0888.JPG
IMG_0833.JPG

Enkele buurtbewoners gingen aan de slag met de voorgestelde ideeën en kwamen tot een powerpoint en een filmpje van hoe hun droombuurt er in de toekomst kan uitzien.

Op 1 februari 2024 werden deze droombeelden aan en door de buurtbewoners voorgesteld tijdens een toonmoment in de Deelfabriek. Nadien werd in verschillende gesprekstafels verder nagedacht over thema’s zoals vergroening, ruimte voor kinderen, overlast en preventie, verkeer en mobiliteit en hoe woonmaatschappij SW+ de omgeving verder kan inrichten.

Met deze nieuwe en verfijnde insteken werd een rapport opgesteld: ‘de gouden buurt – groeten uit de toekomst’. Het had wat voeten in de aarde om buurtbewoners en betrokken partners uit de buurt en uit de stuurgroep Zorgzame Buurten (CAW, Deelfabriek, SW+, …) op eenzelfde lijn te krijgen zodat iedereen zich achter dit droombeeld vanuit het perspectief van de bewoners kon scharen.

Binnenkort willen we dit droombeeld gaan voorstellen op het schepencollege van Kortrijk. De afspraken hiervoor worden gemaakt.

De ultieme volgende stap is dat een masterplan wordt opgemaakt in constructieve samenwerking met alle betrokken partijen en het stadsbestuur om effectief de buurt in al zijn facetten aan te pakken en het toekomstbeeld van de bewoners te realiseren. 

bottom of page