top of page

Genk

GIRAFF_Genk_beginfase_1.jpg

Burentuin in 2de Cité 

Van een vlak terrein naar een ontmoetingsplek: een tuin, fruitbomen, een bank, ... de bewoners dromen luidop én steken ook zelf de handen uit de mouwen

17/09/2022 – Eerste samenkomst: “Dromen voor de wijk” 

Op zaterdag 17 september liep onze GIRAFF door het centrum de 2e cité in Winterslag. Het was de perfecte gelegenheid om samen met de bewoners te dromen over hoe we de wijk nog groener, gezonder en socialer konden maken.  

Heel wat bewoners schreven vlijtig hun ideeën op, sommigen waagden zich zelfs aan een mooie tekening! We kwamen al snel tot mooie plannen als een picknickplek, een bloemenweide en een pompoenenplein.  

Een regelmatige bui kon de pret niet bederven. Er was lekkere Limburgse vlaai voorzien en de zon kwam al snel weer tevoorschijn met nog meer andere nieuwsgierigen uit de wijk. Nieuwe ideeën waren nog fruitbomen, een bank, een barbecue en een wadi. Het belangrijkste woord dat hier steeds terugkwam, was ‘ONTMOETING’. Ondanks de aanwezigheid van verschillende speelgelegenheden, was er tot nog toe weinig ruimte voor ontmoeting.

26/10/2022 – Tweede samenkomst “werkgroep” 

Nu wel alle dromen verzameld hadden, werd het nu tijd om dit samen waar te maken. We kozen voor “meer ontmoeting in het groen”. Vanuit de hele lijst ideeën selecteerden we met de werkgroep van enkele buurtbewoners een paar elementen voor de nieuwe ‘buurttuin’. We gingen meteen aan de slag en dankzij een fijne samenwerking met de groendienst stonden er al snel enkele van onze fruitbomen. 

15/03/2023 – Inspiratiebezoek Heempark 

Na een deugddoende winterslaap is het in maart het perfecte moment om inspiratie op te doen voor onze buurttuin. Daarvoor gingen we met een kleine groep op bezoek in het Heempark. 

We kregen er een heleboel uitleg van Velt-vrijwilliger Luc, een echt wandelende encyclopedie als het op tuinieren aankomt! Hij leerde ons over het maken van nieuwe stekjes en wist ons te vertellen welke groenten en kruiden het best te combineren zijn in onze moestuinbakken.  

29/04/2023 - Aanplanting buurttuin 

Op zaterdag 29 april hebben we met een 15-tal buurtbewoners de tuin kunnen aanplanten. Jong en oud staken samen de handen uit de mouwen om de compostbakken in elkaar te steken, de pompoenen aan te planten en de bankjes in elkaar te timmeren. Het serieuze werk maakte regelmatig wel eens plaats voor wat plezier en gelach. Ook de cake die Ann had voorzien zorgde voor een nog betere sfeer en gezelligheid! 

24/05/2023 - Feestelijke opening 

IEDEREEN WELKOM op de feestelijke opening van de buurttuin (Passerelstraat) op woensdag 24 mei om 14u. Schepen van Wonen, Wijken en Participatie Alessandro Cucchiara zal mee aanwezig zijn tijdens deze officiële opening. We maken er een echt feest van! Naast een lekker hapje en een drankje voorzien we ook enkele workshops voor jong en oud. We maken een bijenhotel, leren kiemen en gaan eigen zaadbommen maken. We tonen ook hoe je de kruiden uit de buurttuin zelf kan gebruiken in je eigen keuken. 

Heb jij zin om mee te helpen bij het onderhoud van de tuin?

Kom dan zeker eens langs in het wijkcentrum Dynamo op Noordlaan 137!  

bottom of page