top of page

Montenaken

Op naar een beleveningstuin

WZC Ocura heeft een tuin die niet optimaal gebruikt wordt. Ze willen deze buitenruimte niet enkel anders en beter laten benutten door de bewoners van het woonzorgcentrum, maar ook dat het een belevingstuin wordt voor de buurt, verenigingen en scholen.
Nadat een uitgebreid projectdossier bij ‘Zorgzame buurten’ niet goedgekeurd werd, is er een Giraff-traject opgestart om te onderzoeken hoe we op een kleinschaligere manier toch een aantal van die doelstellingen kunnen verwezenlijken.

Tijdslijn:

  • 19 juni 2023: startoverleg met directeur van WZC

  • 10 september 2023: bevraging aan familie en omwonenden tijdens restaurantdag van WZC (foto 1)

  • 22 november 2023 & 19 januari 2024 & 23 februari 2024: overlegmomenten met WZC-personeel, WZC-vrijwilligers + buurtverenigingen

Stand van zaken:

Inrichting van de tuin:
Al geplaatst: voederbakken voor vogels en eekhoorns. (foto 2)

Aanpassingen die al vastliggen en dit voorjaar plaatsvinden: bijenhotel, bijenkasten, inzaaien bloemenweide en pluktuin. Daarnaast zijn er nog plannen voor educatieve elementen (verrekijker, zonnewijzer, regenmeter, …) en ontspanning (schaduwhoekje, speeltuigen, …) die ervoor zorgen dat de tuin aantrekkelijker wordt voor ontmoeting en activiteiten met de buurt.

Activiteiten:
Vanaf mei 2024 staan enkele nieuwe activiteiten gepland waarop telkens een mix van doelgroepen uitgenodigd wordt, zoals bijvoorbeeld:

  • Uitleg over de werking van het bijenhotel + zelf vlierbloesemmocktails maken (door Natuurpunt Gingelom): voor WZC-bewoners + socio-culturele verenigingen uit de buurt (Femma, Okra, Samana, Ferm, Landelijke Gilde, …)

  • Workshop ‘honingslingeren’ (door lokale imkersbond): voor WZC-bewoners + lager onderwijs De Kleurenboom

  • Workshop ‘aan de slag met droogbloemen’ (door Natuurpunt Gingelom): voor WZC-bewoners + buurtbewoners

bottom of page