top of page

Alken

Een wijk op zoek naar nieuwe sociale dynamiek

Over de wijk Hakkeveld bestond vroeger nog wel eens het stigma dat het een wijk was met verschillende problemen inzake overlast. Die tijden zijn voorbij maar nieuwe sociale dynamieken lijken te ontbreken.

 

Vandaar een ideaal moment om via Giraff een nieuw traject rond buurtparticipatie op te starten. Samen met andere buurtbewoners kijken we nu samen hoe we van Hakkeveld nog meer een groene, gezonde en sociale wijk kunnen maken.

De tweede bijeenkomst op het grasplein organiseerden we samen met Cordium, die er tijdens de hele week een ijzeren constructie hadden geplaatst. De buurt kon er een week lang genieten van de picknickbank en de hangplek. Op deze picknickbank bekeken we de lijst van ideeën en keken we welke het meest haalbaar leken en waar we ons voor dit project op willen focussen. Ontmoeting en spel waren de grootste thema’s die aan bod kwamen en de constructie van Cordium werkte heel aanstekelijk. Al snel lag de focus op het uitbouwen van een plek die ontmoeting stimuleert, een uitgebreide picknickbank. Heidi bracht meteen wat sfeer en versnaperingen voor de hele buurt.

Dankzij jullie project heb ik mijn buren nog eens gezien!

Op de derde ontmoeting in sporthal De Alk werkten we met een klein groepje het idee van de picknickbank verder uit. Waarom moet die er komen en hoe moet ze er dan uitzien? Een “open huis” waarbij de picknicktafel een dak krijgt maar toch in harmonie staat met de open groene ruimte midden in de wijk. Er werd ook nagedacht over de financiering. Naast de middelen van het project waren de buurtbewoners meteen enthousiast om verschillende activiteiten te organiseren om geld in te zamelen voor de picknickbank. Ideeën hiervoor waren een wafelenbak, handtaswerpen, etc. Zodoende is de fondsenwerving meteen ook al deel van het doel, nl. meer sociale verbinding in de wijk.

Voor de financiering van de bank werd er samen met de werkgroep een dossier ingediend bij Cera voor regionale steun: “Aangenaam, met Hakkeveld”.

Begin juni kregen we te horen dat de subsidies zijn goedgekeurd, dat was heel goed nieuws!

Samen zochten we naar de best mogelijke opties, van materiaal tot leverancier, zolang het maar binnen het prijzenpotje paste. De grootste blikvanger was natuurlijk het Alkense Govaplast dat al heel wat Limburgse infrastructuren heeft mogen voorzien met hun banken uit gerecycleerde materialen.

 

Na concreet overleg met de gemeente gaan we bestaande picknickbanken in het Alkense verplaatsen naar het grasplein in Hakkeveld. De subsidies van Cera mogen ingezet worden om een mooi en uitnodigende plek te creëren. Er zal namelijk een groots afdak komen dat beschutting zal bieden aan de nieuwe picknickplek in het midden van Hakkeveld.

 

Het afdak werd in juni alvast besteld en wordt tijdens de zomermaanden gebouwd. In september plannen we samen met WiL (Cordium) een “Aan tafel-moment” met receptie om het resultaat en afgelopen traject te vieren.

In Alken zijn we ook aan de laatste rechte lijn begonnen. Daar zijn enkele wijzigingen gebeurd, de aankoop van een picknickbank werd vervangen door de aankoop van een afdak. Dit omwille van het feit dat de gemeente nog voldoende banken in de aanbieding had en we via het bouwen van een afdak een gezellige en uitnodigende plek konden vormgeven. Op zaterdag 30/09 organiseren we een receptiemoment om dit nieuwe afdak in te huldigen en te vieren met de buurt.

Yes! Het Cera-dossier werd goedgekeurd. We kunnen nu concreet aan de slag om een gezellige en uitnodigende picknickplek te installeren op het grasplein, in het midden van Hakkeveld. Bij de eerstvolgende stap bekijken we welke soort bank het meest geschikt is. En we moeten niet ver zoeken! In Alken zelf vinden we Govaplast, een bedrijf dat met gerecycleerd materiaal aan de slag gaat.

 

Na overleg met de gemeente stellen we vast dat het voorzien van banken niet meteen noodzakelijk is. We kunnen twee banken voorzien in Hakkeveld en daarom vinden we het interessanter om met de fondsen van Cera een afdak te voorzien. Op die manier kunnen we nu echt een gezellige en uitnodigende picknickplek creëren!

 

Eind augustus sloegen we de handen uit de mouwen. Bart en Arne gingen samen met enkele buurtbewoners aan de slag en kregen (welgekomen) assistentie van twee werknemers van de technische dienst. Ook Rudi van Cordium (WiL) kwam vlijtig meehelpen.

Op zaterdag 30 september organiseren we een feestelijk receptiemoment om het afgelegde traject en het behaalde resultaat te vieren.

 

Ook op zondag 24 september en zondag 29 oktober organiseert Ingrid alvast een buurtrommelmarkt om de sociale dynamieken in de buurt mee te versterken. Mooi initiatief, Ingrid!

Foto's van het officiële onthullingsmoment van het afdak:

bottom of page